Marthine Dæhli Unnerud

- Det meste kan løses over en kopp kaffe.

Marthine Dæhli Unnerud (33) tar med seg egne erfaringer hun har som bonde inn i jobben som landbruksrådgiver i Askim & Spydeberg Sparebank.

– Da jeg var på jobbintervju var jeg helt tydelig på at de får ikke meg inn i noen blåskjorte, sier Marthine Dæhli Unnerud (33).

Tatt over gårdsdriften

Etternavnet har 33-åringen fra gården Dæhli, noen kilometer fra Spydeberg sentrum. Der er hun vokst opp, med kornproduksjon og grisehold i mange år. Dette i landets største jordbrukskommune.

Marthine begynte selv med kornproduksjon i 2018, og tok over gården med slaktegris og kornproduksjon våren 2023.

Laget driftsplaner

I tillegg til å være bonde er spydebergingen økonomiutdannet fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Marthine har gjennomført en gründerskole ved University of San Francisco i California i USA.

Etter utdannelsen fikk hun jobb som økonomirådgiver i Tine. Der var en stor del av arbeidsoppgavene å utarbeide driftsplaner sammen med melkeprodusenter med ulike utbyggingsprosjekter.

Etter en periode som økonomirådgiver søkte den økonomiutdannede bonden seg jobb i Askim & Spydeberg Sparebank.  

Det var på jobbintervju til stillingen som landbruksrådgiver i lokalbanken at hun var tydelig på én ting:

– Jeg ønsket å reise ut i størst mulig grad. Et regnskap forteller meg en del, men like viktig er det å bli kjent med folkene bak. Det er de som skaper resultatene. Ved å reise ut på gården får man bedre forståelse av prosjektet de ønsker å gå i gang med, og ikke minst blir man bedre kjent med bonden på sin hjemmearena. 

Motivert av satsing

Jobben i Askim & Spydeberg Sparebank ble hennes, og selv om hun ikke ikler seg bankrådgiverskjorten på besøk ute hos kunder, strekker hun seg til en rutete skjorte i flanell.

Den samme bekledningen hun har på seg hjemme ved kjøkkenbordet, hvor hun over en kopp kaffe forteller om sin egen arbeidshverdag.

– Jeg ble motivert av at banken ønsket å satse mer på landbruk, sier hun.

Egenerfaring

Marthine husker da hun selv som ung bonde tok kontakt med nettopp lokalbanken og deltok på et kundemøte.

– Jeg tror bønder i dag merker godt på folk om de har god kjennskap til landbruket fra før eller ikke, sier hun.