Samboere

Drømmer du om egen bolig? Slik skaffer du finansieringsbevis!

Et finansieringsbevis er et viktig verktøy for deg som skal kjøpe eller vurderer å kjøpe bolig. Men for mange unge boligkjøpere kan prosessen med å skaffe et slikt bevis virke utfordrende. Vi har snakket med én av våre erfarne rådgivere for å gi deg en grundig forståelse av hva som kreves, og fått noen gode råd til hvordan du kan forberede deg best mulig.

Hva er et finansieringsbevis, og hvorfor er det nødvendig?

Et finansieringsbevis er mer enn et dokument med bare tall. Det viser selger og megler at du har seriøse intensjoner med boligkjøpet, og at du er i stand til å fullføre handelen. I et svært konkurransepreget boligmarked gir dette deg et fortrinn fremfor andre budgivere som kanskje ikke har en dokumentert finansieringsplan på plass. Finansieringsbeviset er nemlig en bekreftelse fra banken din på at du har økonomien som kreves for å kjøpe boligen på plass. Finansiell rådgiver, Lene Stein Berg, forteller at banken aldri gir ut fysiske bevis når det gjelder boligkjøp, men at de vil kunne bekrefte til megler at du har finansiering klar når du legger inn bud og har oppfylt alle de nødvendige kravene.

Trinnene til et finansieringsbevis

Dersom du ønsker å få et finansieringsbevis, må du først av alt ta kontakt med oss i banken, sier lånerådgiveren. Vi setter da opp et møte med en av våre dyktige lånerådgivere slik at dere sammen kan gå gjennom økonomien din. I møtet vil rådgiveren din blant annet høre med deg hva du er på utkikk etter, og undersøke hvilke økonomiske muligheter du har. Det første møtet legger grunnlaget for hele den videre kjøpsprosessen, og lånerådgiveren din vil hjelpe deg med å forstå hvilke skritt du må ta videre for å få på plass et finansieringsbevis.

Kom i kontakt med oss

Dokumentasjon og informasjon

Når du søker om et finansieringsbevis hos oss, må du kunne dokumentere inntektene dine. Dette henter vi gjerne inn elektronisk med ditt samtykke. I tillegg må du gi informasjon om hvilken eventuell annen gjeld og utgifter som kan komme til å påvirke økonomien din framover. Å ha all nødvendig dokumentasjon på plass i forkant av denne kartleggingen er en fordel, fordi det vil fremskynde prosessen og kan gjøre det enklere å gå fram - både for deg og rådgiveren. 

Margrethe

Ønsker du lån til første bolig?

Et stort steg å ta, og et viktig valg i livet, er å kjøpe sin første bolig. Hos oss får du god hjelp og rådgivning hele veien, fra du vurderer kjøp til nøkkelen er mottatt.

  • Gjelder fra 18-34 år
  • Bedre renter og vilkår

Vanlige utfordringer for unge boligkjøpere

Noen av de vanligste utfordringene som unge boligkjøpere møter på i forbindelse med boligkjøp, er kravet til egenkapital og de høye boligprisene som preger boligmarkedet. Finansavtaleloven krever nemlig at man må stille med minimum 15% egenkapital av kjøpesummen, samt dekke omkostningene som følger ved kjøpet med egne midler. Med dagens boligpriser kan dette fort utgjøre store summer, og det kan for mange være utfordrende å ha nok penger til å dekke dette i tillegg til egenkapitalen. Hvis du ikke har nok egenkapital på bok i dag, kan en løsning være å ha en såkalt realkausjonist som kan stille med sikkerhet i egen eiendom for den delen du mangler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

BILDE: Lene Stein Berg, autorisert finansiell rådgiver i Askim & Spydeberg Sparebank

Hvordan forberede seg og overkomme utfordringene

“Mitt beste tips til dem som ønsker å kjøpe egen bolig er å starte sparingen så tidlig som mulig! Prioriter smart når det kommer til hva du bruker pengene dine på og lag deg gode økonomiske vaner”, råder Lene. Banken vil nemlig vurdere din evne til å betjene lånet når du søker om et finansieringsbevis, og da er det en stor fordel at du kan vise til en sunn og fornuftig økonomi samt ikke har unødvendig mye gjeld.

“Hvis du har en drøm om å kjøpe bolig om noen år, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med banken allerede i dag for en uforpliktende samtale. Dette vil gi deg tid til å jobbe mot målet ditt, og vil gjøre prosessen mindre stressende når du først er klar til å kjøpe bolig”, sier bankrådgiveren. Som din lokale bank er vi her for å hjelpe deg på veien til å sikre deg drømmeboligen din. Med riktig forberedelse og god veiledning kan du navigere i boligmarkedet med trygghet og selvtillit.

Ønsker du at vi tar kontakt med deg?

Kort oppsummert - hvordan du skaffer deg finansieringsbevis:

  1. Kontakt oss: Book et møte med en av våre lånerådgivere, slik at vi sammen kan gå gjennom økonomien din og diskutere boligdrømmen din.
  2. Dokumentasjon: Skaff den en oversikt over inntekt, gjeld og eventuelle utgifter. Vi kan hente inn mye informasjon elektronisk, men vær forberedt på å også kunne vise fram annen relevant dokumentasjon.
  3. Egenkapital: Husk at du må ha minst 15% av kjøpesummen i egenkapital når du kjøper bolig. Start derfor boligsparingen tidlig!
  4. Realkausjonist: Om du mangler egenkapital, kan en realkausjonist med eiendom stille som sikkerhet for deg.