Dette bør du tenke på når du kjøper bolig
Å kjøpe bolig er for de fleste en av de største investeringene man gjør i løpet av livet. Derfor er det viktig å være godt forberedt og vite hva man skal se etter og tenke på gjennom hele prosessen. Vi har satt sammen en liten oversikt over hva du bør tenke på i forkant av et boligkjøp.
Først av alt - hva skal jeg se etter på visning?
Det å dra på visning er spennende. Spørsmål som: “Vil dette være mitt fremtidige hjem?”, “Vil denne boligen passe meg?” og “Hvordan vet jeg om dette er et godt kjøp?”, dukker gjerne da opp. Når du skal finne svar på disse spørsmålene, kan forhåpentligvis denne sjekklisten hjelpe litt til på veien.
Sjekk tilstandsrapporten
Før du går på visning, bør du lese nøye gjennom tilstandsrapporten. Denne rapporten gir deg en grundig oversikt over boligens tilstand, inkludert eventuelle feil og mangler som er identifisert. Viktige punkter å sjekke i rapporten er blant annet takets tilstand, fukt i kjeller og bad, samt el-anleggets sikkerhet.
Typiske kjennetegn på problemer
Når du er på visning, er det lurt å se etter synlige tegn på skader slik som sprekker i vegger og tak, tegn på fuktighet eller mugg, og slitasje på vinduer og dører. Disse tegnene kan indikere større problemer som raskt kan bli kostbare å utbedre.
Beliggenhet og omgivelsene rundt
Sjekk nabolaget nøye. Er det stille og rolig, eller er det mye støy fra trafikk eller naboer? Er det gode muligheter for kollektivtransport og nærhet til skoler, butikker og andre fasiliteter du trenger i hverdagen?
Romløsning og lysforhold
Tenk over om boligens planløsning passer til dine behov. Er rommene store nok, og er det nok naturlig lys? Dårlig lys kan gjøre at en bolig blir mindre attraktiv og følgelig påvirke livskvaliteten.
Teknisk infrastruktur
Sjekk statusen på boligens oppvarmingssystem, vann- og avløpsrør, samt elektrisk anlegg. Eldre systemer kan raskt vise seg å kreve kostbare oppgraderinger. Spør også om energimerking av boligen, noe som vil gi en indikasjon på boligens energieffektivitet.
Hvordan vinner jeg budrunden?
Visningen ble en suksess. Du har gått gjennom sjekklisten ovenfor, og har fremdeles lyst til å kjøpe boligen. Mentalt har du allerede begynt å innrede stuen. Men først må du gjennom den fryktede budrunden.
Sett et budsjett
Bestem deg først av alt for en øvre grense på hvor mye du er villig til å by, og hold deg til denne. Det er lett gjort å la seg rive med i en budrunde, men det er viktig å ikke overstige din økonomiske kapasitet.
Ikke gå over din øverste grense - uansett hvor mye du vil ha boligen.
Ha finansieringen klar
Sørg for at du har finansieringsbeviset fra banken på plass før du deltar i budrunden. Dette viser selger at du er en seriøs kjøper, og kan gi deg et fortrinn i konkurransen.
Les artikkelen "Slik skaffer du deg finansieringsbevis".
Vær taktisk
Når du legger inn bud, vær taktisk med timingen og beløpene. Å by litt over runde summer (f.eks. 2.510.000 i stedet for 2.500.000) kan gi deg et psykologisk overtak. Vurder også å legge inn bud på uvanlige tidspunkt for å overraske andre budgivere.
Følg med på budhistorikken
Hold øye med hvordan andre byr. Hvis du ser at andre budgivere har nådd sitt maksimum, kan det være lurt å by litt til for å sikre deg boligen.
Ha en reserveplan på lur
Hvis budrunden ikke går din vei, vær forberedt på å trekke deg ut og lete videre. Det er viktig å ikke bli følelsesmessig knyttet til en bolig du kanskje ikke får.
Hvorfor er avhendingsloven så viktig når jeg kjøper?
Tidligere var det vanlig at boliger ble solgt "som den er", noe som innebar at kjøper tok på seg risikoen for skjulte feil og mangler. Fra 2022 er det ikke lenger lov å selge boliger med slike generelle forbehold. Dette betyr at selger nå har større ansvar for å opplyse om alle kjente feil og mangler, noe som gir kjøper bedre beskyttelse.
Avhendingsloven stiller nå strenge krav til innholdet i tilstandsrapporten. Rapporten må være utarbeidet av en bygningssakkyndig og oppfylle spesifikke krav til hva som skal undersøkes og hvordan dette skal dokumenteres. Som kjøper må du være klar over at du anses å kjenne til alt som fremgår tydelig av tilstandsrapporten.
Selger har nå også større risiko for skjulte feil og mangler, noe som gjør det viktigere for selger å få en grundig tilstandsrapport. Som kjøper er det din oppgave å nøye lese og forstå tilstandsrapporten og andre salgsdokumenter, slik at du er klar over alle potensielle problemer før du inngir bud.
Å kjøpe bolig er en kompleks prosess som krever grundig forberedelse og oppmerksomhet på detaljer. Ved å følge disse tipsene, kan du øke sjansene for å gjøre et godt kjøp og unngå ubehagelige overraskelser etter at du har flyttet inn.
Lykke til med boligjakten!
Ønsker du lån til første bolig?
Et stort steg å ta, og et viktig valg i livet, er å kjøpe sin første bolig. Hos oss får du god hjelp og rådgivning hele veien, fra du vurderer kjøp til nøkkelen er mottatt.
- Gjelder fra 18-34 år
- Bedre renter og vilkår
Aktuelt
Unngå julesmellen - smarte økonomitips for en stressfri julefeiring
Ønsker du en stressfri jul uten økonomiske bekymringer? 🎁✨ Her har vi samlet noen av de beste tipsene som kan hjelpe deg med å lage gode budsjetter, handle smart, og finne alternative gaver som ikke sprenger budsjettet.
Ny adm. banksjef i Askim & Spydeberg Sparebank
Øyvind Hurlen er utnevnt som administrerende banksjef