Natur

Hva bør du egentlig bruke feriepengene på?

Feriepengene er rett rundt hjørnet. Denne etterlengtede utbetalingen er alltid en positiv vitamininnsprøytning til en potensielt slunken feriekonto. MEN feriepengene kan gi deg mer enn en ferie - du kan investere i fremtiden - hvis du vil.

Sommeren er her, og det betyr solrike dager, late timer på stranden og forhåpentligvis en velfortjent ferie. Men det er også tiden for feriepenger! Har du tenkt på hva du kan gjøre for å få mest mulig ut av denne innbetalingen på lønnskontoen din?

Feriepenger er en fantastisk mulighet til å unne seg noe ekstra, men hva med å bruke litt av dem til noe annet enn bare ferieturer? Selv om det er fristende å sjekke prisene på en chartertur til Gran Canaria, kan en klokere bruk av pengene gi deg større glede i lengden. 

Men først av alt, hva er egentlig feriepenger?

Feriepenger er en del av lønnen som arbeidstakere i Norge tjener opp i løpet av et kalenderår, og som utbetales som en ekstra sum før sommerferien i påfølgende år. Siden du strengt tatt ikke har rett på lønn når du tar ferie, har vi denne ordningen. En slags tvungen sparing som kommer deg til gode, rett og slett. 
 
Ifølge Arbeidstilsynet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent. Tariffavtale gir normalt rett til 12 prosent.

Smart sparing av feriepengene - her er våre anbefalinger:

Når feriepengene endelig tikker inn på kontoen din, er det lett å bli fristet til spontane kjøp eller en luksuriøs ferie. Men det kan være lurt å tenke på noen smarte sparemåter. Her er våre anbefalinger som kan gi deg mer verdi på sikt:

Bufferkonto
En bufferkonto er en konto som du kan bruke til uforutsette utgifter eller som en type økonomisk sikkerhetsmargin. Det å ha en bufferkonto kan gi deg trygghet i tilfelle du mister jobben, får uventede regninger eller opplever andre økonomiske utfordringer. Ved å sette inn feriepengene på en bufferkonto, bygger du opp en økonomisk reserve som kan vise seg å være til stor hjelp senere.

BSU-sparing
Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning som er spesielt gunstig for unge voksne under 34 år som sparer til kjøp av bolig. Ved å sette inn feriepengene på en BSU-konto kan du dra nytte av de gunstige skattefordelene og den høye renten som tilbys.

Konkret gir BSU en skattefordel på 10 % av det beløpet du sparer, opptil 27 500 kroner per år, noe som kan gi en skattelette på opptil 2 750 kroner årlig. Maksbeløpet du kan spare totalt i en BSU-konto er 300 000 kroner. Pengene du sparer kan brukes som egenkapital når du en dag skal kjøpe din første bolig. Å fylle på BSU-kontoen med litt av feriepengene du mottar er en smart måte å kombinere kortsiktig sparing med langsiktig boligplanlegging.

Mer om BSU-ordningen her.

Fondssparing
Hvis du har en lengre sparehorisont og ønsker å øke den forventede avkastningen på feriepengene dine, kan fondssparing være et godt alternativ. Ved å sette pengene i fond kan du dra nytte av den langsiktige verdiutviklingen i samfunnet. Våre dyktige rådgivere hjelper deg å finne den fondsspareløsningen som passer best for deg og dine feriepenger.

Mer om Fondssparing her.

Tenk langsiktig!

Uansett hvilket sparealternativ du velger, er det viktig å ha en plan for sparingen. Sett deg et mål, enten det er å bygge opp en bufferkonto, spare til bolig eller investere i fremtiden. Husk også å ha et realistisk budsjett når du planlegger hvordan du skal bruke feriepengene, slik at du kan oppnå målene dine uten å måtte bekymre deg for økonomien din i dag. Det er jo også viktig å unne seg en is eller to - det er tross alt sommer! 

Feriepenger heter tross alt feriepenger

Samtidig som det er lurt å være smart med feriepengene man mottar, er det også viktig å huske på at feriepengene faktisk er et opptjent gode som du selv har spart opp gjennom året. Nå har vi ramset opp alle de “smarte” måtene du kan bruke pengene på, men det heter ikke feriepenger bare for morsomt. Det å kunne unne seg en ferie og lade batteriene når man først har ferie, kan på mange måter også være en “smart” måte å bruke pengene på - så ikke glem det. 

Vi i Askim & Spydeberg Sparebank ønsker alle en riktig god sommer når den tid kommer! 🌞

 
Hengekoye

Start spareavtale - vinn 10.000 kr i fond

Start en spareavtale gjennom vår fondsportal, og bli samtidig med i trekningen av kr 10.000 i fondsandeler.