Hvordan kan banken hjelpe unge voksne med smartere pengebruk?
Forskere ved Norges Handelshøyskole og Helse Møre og Romsdal har høsten 2023 gjennomført en spørreundersøkelse blant nesten 5000 bankkunder. Målet har vært å kartlegge nordmenns pengebekymringer. Forskerne mener at funnene i undersøkelsen er representative på landsbasis - og er veldig overrasket over resultatene. De viste at halvparten av unge i Norge bekymrer seg for økonomien. Noe som har overrasket forskerne - og oss.
Undersøkelsen viser at unge voksne mellom 26 og 34 år bekymrer seg mer for økonomien sin enn noen andre i Norge. Særlig kvinner og de som har relativt lav inntekt bekymrer seg. Nær én av to i aldersgruppen mellom 26 og 34 år bekymrer seg – mange i så stor grad at det går ut over humøret og gjøremålene deres. Blant de som har inntekt under 500 000 kroner, er det to tredjedeler som bekymrer seg for egen økonomi.
Siden vi ser at dette er et område som kan føre til bekymring for mange av våre kunder, ønsker vi som en lokalbank å ta tak i problematikken - å kunne bistå med hjelp, og gjøre det vi kan for å bidra.
Vi har den siste tiden hatt en rekke artikler på hvordan unge mennesker kan forbedre sin økonomi, les mer her:
Grunnkurs i personlig økonomi del 1
Grunnkurs i personlig økonomi del 2
Grunnkurs i personlig økonomi del 3
Ha fokus på sparing – begynn med bufferkontoen
Dette er noe vi ikke kan si mange nok ganger, det å kunne ha muligheten til å spare er svært forebyggende. Vi har også snakket en del om bufferkonto, og viktigheten av det tidligere. Grunnen til at det å kunne ha en bufferkonto er såpass viktig, er at om det kommer uforutsette utgifter, som bare må brukes penger på - om det så er bilreparasjoner, et nytt kjøleskap eller lekkasjer på badet, da slipper du å ta det på et kredittkort, eller be om ekstra lån i banken. Da kan du bruke innskuddet i bufferkontoen til dette.
Merk: en bufferkonto er ikke til en ferietur eller en ny TV du bare må kjøpe.
- Bufferkonto er viktig for å takle de økonomiske utfordringene som måtte komme, forteller Margrete Gundersgård Rotnes, rådgiver på personmarked hos oss. Videre forteller hun at en slik konto gjør deg bedre rustet og økonomisk selvstendig hvis det skulle skje noe uforutsett. Ved å spare i en bufferkonto, vil du over tid kunne oppleve betydningen av å gjøre små endringer i hverdagen, og du vil kunne kjenne på økonomisk frihet og balanse.
Teksten fortsetter under bildet.
BILDE: Margrete Gundersgård Rotnes, rådgiver på personmarked hos Askim & Spydeberg Sparebank, avdeling Ski- Jeg vil si at å spare i en bufferkonto er en investering i trygghet. Det er først når du minst aner det, at du trenger disse pengene, sier Gundersgård Rotnes
Husk å sjekke endringer i skattekortet ditt
Når banken setter opp renten på boliglånet ditt, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret ditt. Andre vanlige endringer som fører til at du kanskje må betale mer eller mindre i skatt, er endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning. De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av alt fra rentehevinger, krig og andre hendelser. Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din.
Å justere skattekortet etter renteoppgangen er altså smart. Fordi hvis du har mye i lån kan en liten justering av skattekortet gi deg flere tusenlapper «mer» å rutte med i måneden.
Sammen finner vi løsninger
- Vi anbefaler alle unge som har bekymringer for økonomien sin til å ta kontakt med oss for råd og veiledning. Sammen ufarliggjør vi begrepet "bufferkonto". Mange tenker nemlig at det må stå en viss sum på denne kontoen til enhver tid. Det finnes selvfølgelig anbefaling av hva som er lurt å ha innestående, men alt er bedre enn ingenting! Sett opp en fast spareavtale hver måned ved lønningsdag, så vil bufferen forhåpentligvis bygge seg opp over tid. Dette skaper trygghet og ikke minst muligheter, råder Gundersgård Rotnes om.
Videre råder hun om å sette opp en sparekonto som du kaller for "bufferkonto". Husk da å skille mellom bufferkonto og sparekonto. Pengene på bufferkonto er ment til å brukes, og terskelen for å ta penger ut herfra bør være lavere enn for en sparekontoen.
Ta kontakt med rådgiveren din hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem, og ikke vær redd for å ta kontakt med oss. Det er nettopp derfor vi er her - sammen kan vi legge en god plan som skaper trygghet for nettopp deg!
Vår sparekalkulator
Det finnes mange forskjellige måter å spare på. Sparing på konto, aksjer, aksjefond, rentefond, obligasjoner og mer. Det er derfor lett å bli overveldet av alle valgene, og ikke minst av alle «råd» en kan finne på nett og sosiale medier.
Den viktigste funksjonen til sparekalkulatoren er å gi deg oversikt over hva sparepengene kan gjøre for deg og verdien av renters rente. Det er aldri for tidlig å begynne å spare og vi anbefaler at en begynner med dette så fort økonomien din tillater det. Ikke nøl med å ta kontakt for en hyggelig prat og gode råd.
Prøv vår sparekalkulator her.
Har du vurdert å spare i fond?
Vi anbefaler fondssparing for langsiktige sparemål. Vi forstår at fondssparing kan virke komplekst, men vi gjør det enkelt for deg. Med våre skreddersydde fondspakker er det veldig enkelt å komme i gang. Våre erfarne rådgivere er også her for å veilede deg gjennom prosessen, uansett om du er nybegynner eller har mer erfaring.